Waarom liggen we massaal op de yogamat?

Door: Petra Korstanje.
Deze blog is gebaseerd op de lezing van Stine Jensen, Oosterse Praktijken.

Ken jij mij? Wie ken je dan?
Niet meer een afscheiding voelen tussen jou en de ander. Het gaat om een nieuwe manier van denken. Het biedt een handvat om te leven, het kritische denkwerk uitgezet. Je ondergraaft je eigen fundament als je er gaten in blijft schieten. Het is aansprekend als je verbeelding kunt aanspreken zonder het te hoeven meten. De samenleving is overladen met prikkels en afleiding. Onrust en ervaren van spiritueel tekort, maken dat mensen naar filosofielezingen gaan voor visie, rust en houvast. Verlangen naar verbondenheid met gelijkgestemden, kijk maar naar de vele yoga en feelgood festivals. Door de gezondheidsgolf is er ook het verlangen om je lichamelijk(weer) goed te voelen.

Vol stress op de yogamat
Yoga is een van de meest populaire bewegingen om tot jezelf te komen. Bij Kundalini-yoga gaat het bijvoorbeeld eerst om ervaren wat het met je doet en daarna krijg je pas de theorie en kaders. Ware het niet dat dit toch vaak een Westers kadertje krij; 8 keer, 2 uur per week wordt een les volgepropt in een zakelijk westers pakket met huiswerk en een aantal verplichte meditaties per week. Die ervaring deel ik; op tijd je huiswerk voor de les af hebben en een leraar die narrig werd als je de posities niet perfect uitvoerde. Gehaast en gestresst naar de yoga want je moet ontspannen. Je zou er een burnout van krijgen. Buiten dat, zodra we de yogamat verlaten stappen we vaak weer in een andere staat.Een staat die populair is in het westen, is de staat van jezelf mondiger en wijzer maken. Het lijkt wel of je als vrouw dan vooral mannelijke eigenschappen in moet zetten. Als we assertief zijn als mannelijk eigenschap beschouwen.

Ik deel de puzzels van Stine
Van assertief zijn naar ego loslaten. Want hoezo ego loslaten? Wat is er mis met ego hebben. Ego heeft vaak een negatieve associatie maar ego is een onderdeel van je mens zijn. Zonder ego zijn is twijfelachtig, als je boos wordt ,word je ergens door geraakt, dat is een morele emotie, je ego wordt gekrenkt.

En Stine vraagt zich af; een goeroe hebben? Ben je niet per ongeluk in een sekte beland. En verlichting, waar streef je na? Welke staat wil je bereiken? Goeroe betekent leraar die je van het donker naar het licht brengt en je leert om de goeroe in jezelf te vinden. Filosoof Alain Botton* beschrijft het probleem: met ego is als een ballon die opgeblazen wordt en weer leegloopt.

Bijvoorbeeld: je post iets op Facebook/Instagram, krijgt geen reactie, dan gebeurt er iets in je brein waardoor je weer iets moet posten. Het gevoel van eigenwaarde laten afhangen van de reacties van anderen. Het moedigt extraverte waarde aan in drie gebieden van onze hersenen (bevestiging, stimuleren en beweging). Bij elke bevestiging komt er dopamine vrij wat ons een fijn gevoel geeft. Voor de een is het versplintering, voor de ander een uitbreiding.

Je kunt eindeloos filosoferen over emoties. Hoe je emoties kan inzetten om een ander te manipuleren. Hoe emoties van Facebook maar beperkt zijn tot vijf icoontjes. Het enige wat we zeker weten is dat we een keer dood gaan. Sterven is dan de meest onmaakbare factor.

Meer weten?
– Zoektocht naar identiteit Rob Wijnberg en Stine Jensen

– SBNR Spiritual but not religious

Alain Botton TED Talk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *